Beschrijving
Beschrijving van Koepoort Koffie:
Eerlijk gezegd was Brazilië nooit in onze gedachten geweest als een mogelijke oorsprong voor This Side Up. We dachten niet dat onze missie om kleine boeren te helpen hun koffie op de markt te brengen, zou passen in zo’n gevestigde koffie-industrie. Luiz Saldanha en zijn partners spraken echter tot onze verbeelding. Ze richtten Capricornio op om nieuw leven in te blazen in vijf regio’s in de zuidelijke staten Paraná en São Paolo, die tot de jaren zestig een van de meest levendige koffieproducerende regio’s van het land waren. Als gevolg van vreselijke vorst en de opkomst van de grote koffieregio’s in het noorden, stagneerde de productie, waardoor veel koffieboeren naar het noorden verhuisden, waardoor hun boerderijen onderontwikkeld achterbleven. Nu zijn deze regio’s door klimaatverandering weer aantrekkelijk geworden voor boeren, maar bijna niemand zag potentieel voor specialiteitykoffie.
Dat is totdat Capricornio 20 gepassioneerde boeren vond en het Four Seasons-project startte: ze hielpen hen om van hun boerderijen moderne, ecologisch duurzame boerderijen te maken en hun koffie volgens de hoogste normen te verwerken. Nu zijn ze begonnen te laten zien wat deze koffieregio’s de specialty koffiewereld te bieden hebben. Vanwege de unieke lage breedtegraad (rond de Steenbokskeerkring op 23ºS), verdraagt koffie hier meer stress tijdens de ontwikkeling. Dit leidt tot grote, langzaam gerijpte kersen met verrassend complexe profielen, vergelijkbaar met wat er op grotere hoogte gebeurt. We waren niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van de koffie, maar ook van de prestaties van het bedrijf bij het verwerken en creëren van koffie in nauwe samenwerking met speciale branders en experts (zoals Aida Battle) wereldwijd.
KENNISMAKING
Eerlijk gezegd was Brazilië nooit in onze gedachten geweest als een mogelijke oorsprong voor This Side Up. We dachten niet dat onze missie om kleine boeren te helpen hun koffie op de markt te brengen, zou passen in zo’n gevestigde koffie-industrie. Luiz Saldanha en zijn partners spraken echter tot onze verbeelding. Ze richtten Capricornio op om nieuw leven in te blazen in vijf regio’s in de zuidelijke staten Paraná en São Paolo, die tot de jaren zestig een van de meest levendige koffieproducerende regio’s van het land waren. Als gevolg van vreselijke vorst en de opkomst van de grote koffieregio’s in het noorden, stagneerde de productie, waardoor veel koffieboeren naar het noorden verhuisden, waardoor hun boerderijen onderontwikkeld achterbleven. Nu zijn deze regio’s door klimaatverandering weer aantrekkelijk geworden voor boeren, maar bijna niemand zag specialiteitspotentieel.
Dat is totdat Capricornio 20 gepassioneerde boeren vond en het Four Seasons-project startte: ze hielpen hen om van hun boerderijen moderne, ecologisch duurzame boerderijen te maken en hun koffie volgens de hoogste normen te verwerken. Nu zijn ze begonnen te laten zien wat deze koffieregio’s de koffiespecialiteitenwereld te bieden hebben. Vanwege de unieke lage breedtegraad (rond de Steenbokskeerkring op 23ºS), verdraagt koffie hier meer stress tijdens de ontwikkeling. Dit leidt tot grote, langzaam gerijpte kersen met verrassend complexe bekerprofielen, vergelijkbaar met wat er op grotere hoogte gebeurt. We waren niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van de koffiekopjes, maar ook van de prestaties van het bedrijf bij het verwerken en creëren van koffie in nauwe samenwerking met speciale branders en experts (zoals Aida Battle) wereldwijd.
Deze connectie met de wereld van de brander zorgde ervoor dat er meteen een klik was met This Side Up en sinds 2017 zijn we trots om Capricornio te promoten op de Europese markt. Voor het tweede seizoen co-creëren we samen met branders uit heel Europa een divers assortiment koffie: van kenmerkende melanges tot exclusieve verwerkingsexperimenten en microlots.
CULTIVARS
Red Bourbon, Yellow Bourbon, Red Catuai, Yellow Catuai, Obatã, Topázio, Arara, Red Icatu, Grape (IAC 125), Acaiá, Ouro Verde, IAPAR en Mundo Novo
HOOGTE
450 – 1.200 meter boven zeeniveau
OPMERKELIJK
Naast enkele landgoederen en microlots, maakt Capricornio melanges van hun partnerboeren volgens de gewenste cupping-profielen van de branders, genaamd “Signatures”. Hierin zijn ze ongeëvenaard in het creëren van jaarlijkse cupping-consistentie.
Wereldklasse als het gaat om verwerkingsexperimenten en het verspreiden van goede verwerkingspraktijken: alles van pulped natural producten tot controlled fermentation – we willen dat onze andere partners van Capricornio leren hoe ze het kunnen perfectioneren.
Capricornio verkleint de ecologische voetafdruk van al hun 20 partnerboeren aanzienlijk: ze helpen hen waterefficiënte fabrieken te creëren, technologieën voor afvalwaterzuivering te implementeren en systeemdenken toe te passen om alle koffieprocessen te optimaliseren en de CO2-uitstoot te verminderen. Ook stimuleren ze het gebruik van organische mest, energiezuinige machines en irrigatiesystemen.
BELANGRIJKSTE PRESTATIES
2017: samenwerking gestart; Capricornio begon met het produceren van signature lots speciaal voor This Side Up partnerbranders.
2018: Exclusieve microlots en boutique lots voor This Side Up op de Europese markt. Capricornio werkte samen met barista Thiago Sabino om de bekroonde Honeymoon-microlot te produceren en bezorgde hem de titel voor de nationale Braziliaanse barista-competitie. Samenwerking met IAPAR (Agronomisch Instituut van Paraná) om trainingsprogramma’s te leiden in de infrastructuur van het Quality Coffee Center.
2019: een aanzienlijke toename van de vraag naar signature-kavels, waardoor Capricornio onze grootste leverancier is. Vooral de op maat gemaakte blended lots voor branders zijn een doorslaand succes.
VERWERKEN
Signature-partijen worden machinaal geplukt, mengsels van pulped natural en natural verwerkte fazenda-lots, gemengd voor jaarlijkse consistentie.
Fazenda California microlots worden met de hand geplukt, gewassen en meerdere keren gefermenteerd volgens lopende experimentele processen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.